skip to Main Content

De hieronder genoemde activiteiten zijn medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe.

Nieuwbouwwoning Zeerijp Schadevrij Met QuakeShield

Nieuwbouwwoning Zeerijp schadevrij met QuakeShield

Van oudsher is het perceel van de familie Burema in Zeerijp als melkveehouderij ingericht. Het bedrijf met 115 melkkoeien en het gloednieuwe aangrenzende woonhuis staan er vandaag de dag mooi bij, maar de familie heeft het een paar keer zwaar te verduren gehad. Brand en bevingen lieten hun sporen na. Mede door toepassing van QuakeShield lijkt het tij gekeerd: het nieuwbouwhuis heeft de aardbeving van 3.4 – op 8 januari 2018 – schadevrij doorstaan. “Het was een flinke klap, maar na inspectie bleek dat er geen schade aan de woning was. Geen scheurtje, niks”, vertelt Burema.

Aan de koffietafel doet hij zijn verhaal. “In 1983 is de boerderij, en mijn ouderlijk huis, afgebrand”, vertelt de jonge boer. “Er is toen op dezelfde plek een nieuwe woning gebouwd.” Het huis stond fier overeind, totdat de zware beving van 2012 roet in het eten gooide. Burema en zijn vriendin hadden inmiddels de boerderij overgenomen. Burema: “Er was zoveel schade aan de woning, dat deze aan de buitenkant gestut moest worden vanwege de veiligheid. Nadat er ook ’s nachts een keer een beving plaatsvond vroegen we ons af; wat als dit nog een keer gebeurt. We hebben ons hierdoor een poosje redelijk onveilig gevoeld in ons huis, zeker toen we ook een flinke scheur ontdekten in de kinderkamer. Met de tijd ebde dat gevoel gelukkig wel weer weg.” Maar de problemen aan de woning bleven.

Toekomstige woonwensen

Daarom heeft de familie Burema in 2014/2015 een inspectierapport op laten stellen, in samenwerking met de NAM. Dit rapport was gebaseerd op versterking, maar dat sprak de familie Burema niet direct aan; de woning was het niet waard. “Het ging om veel geld, en er was in dit plan geen rekening gehouden met onze toekomstige woonwensen. Dus hebben we zelfstandig een nieuwbouwplan ontwikkeld, in traditionele Groningse bouw voor behoud van het karakteristieke landschap. In de eerste helft van 2016 kwamen we echter tot de conclusie dat houtskeletbouw niet in deze plannen paste. Dus zijn we op zoek gegaan naar een alternatief. In de loop van dit proces kwamen we via via QuakeShield tegen.”

Tevreden en blij

Er werd contact opgenomen en een constructeursonderzoek uitgevoerd, waaruit bleek dat QuakeShield een goede oplossing zou zijn voor de familie Burema. Er werd een plan opgesteld en ingediend bij het CVW: en akkoord bevonden. De familie Burema heeft de woning nog met eigen geld geoptimaliseerd. “Het traject met het CVW was lang en stroperig”, vertelt Burema. “We hebben zelf veel initiatief moeten nemen, wat ons veel energie heeft gekost. Maar uiteindelijk zijn we erg tevreden en blij met hoe we wonen, én blij dat het nu klaar is. We voelen ons weer veilig in ons eigen huis.”

Back To Top