skip to Main Content

De hieronder genoemde activiteiten zijn medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe.

Aardbevingsbestendig ‘behang’ Ontwikkeld

Aardbevingsbestendig ‘behang’ ontwikkeld

Twee Groningse bedrijven hebben een soort behang uitgevonden waarmee gemetselde muren in het aardbevingsgebied kunnen worden versterkt. Volgens RTV Noord hebben de bedrijven in totaal 150.000 euro subsidie van de provincie gekregen voor de uitvinding. Het aardbevingsbestendige “behang” is samen met de technische universiteiten van Delft en Eindhoven ontwikkeld.

Bestaande huizen

‘Het is bijna helemaal af om gebruikt te worden,’ zegt directeur Martin van der Leest van het bedrijf Sealteq uit Stadskanaal. ‘Het is niet per se voor nieuwbouw bedoeld, maar vooral voor het versterken van bestaande huizen in het bevingsgebied.’ Volgens Van der Leest gaat het niet letterlijk om behang: ‘Ik zal proberen om het simpel uit te leggen: van boven naar beneden spuiten we koolstof in de muren, waarmee de muren met de funderingen worden verankerd. Koolstof is acht keer zo sterk en lichter dan staal.’ De directeur zegt dat dit project minstens 240 banen voor de regio Groningen oplevert.

Bron: nos.nl

Back To Top