skip to Main Content

De hieronder genoemde activiteiten zijn medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en de provincies Groningen, Fryslân en Drenthe.

Maxime Verhagen Op Innovatiebezoek Bij Oosterhof Holman

Maxime Verhagen op innovatiebezoek bij Oosterhof Holman

Voorzitter van Bouwend Nederland Maxime Verhagen liet zich op 24 november bijpraten over energieneutrale en bevingsbestendige innovatie in de provincie Groningen, begeleid door regiomanager Rolf Koops van Bouwend Nederland Regio Noord. Dit bracht ze ook bij Oosterhof Holman in Grijpskerk, waar meerdere innovaties op het gebied van aardbevingsbestendigheid werden getoond.  

Bedrijfsdirecteur van Oosterhof Holman Infra, Peter Westra, beet het spits af met een presentatie over QuakeShield, een product voor preventieve versterking van metselwerk dat op componentniveau voldoet aan de huidige norm voor bevingsbestendige nieuwbouw (NPR). Het product wordt ontwikkeld door Oosterhof Holman en SealteQ, in samenwerking met TU Delft en TU Eindhoven. Hoe het werkt? Er worden groeven ingefreest voor het plaatsen van FRP-strips, die met een speciaal ontwikkelde taaie, elastische lijm worden opgevuld. Vervolgens wordt aan één zijde een FRP-wapeningsnet aangebracht. Tot slot wordt dit afgewerkt met een cementeuze of polymeer versterkingslaag. Het innovatieve systeem kan – door vanaf één zijde diep en ondiep de wapening in te brengen – beide zijden van het metselwerk versterken. QuakeShield heeft haar effectiviteit voor Groninger baksteen op wetenschappelijk niveau bewezen. Niet alleen op technisch vlak, maar ook qua verwachte uitvoeringstermijn. De aanwezigen konden het product daadwerkelijk in actie zien dankzij de proefopstelling in een van de loodsen. Verhagen en de andere aanwezigen keken geïnteresseerd toe hoe een met QuakeShield verstevigde muur krachten trotseerde tot boven de 4000 kilogram.

Bevings- en toekomstbestendig bouwen
Ook vertelde architect Joyce Kuiken van Coöperatie Vederlicht over hun ontwikkelingen omtrent bevings- en toekomstbestendige nieuwbouwwoningen. Het team vroeg zich af hoe je lichtgewicht, duurzaam, geïsoleerd en aardbevingsbestendig bouwt. Dit heeft geresulteerd in een aantal vernieuwende concepten. Het bouwsysteem is gebaseerd op de techniek van SIP (Structural Insulated Panel) dat is overgewaaid vanuit de VS. Hierin wordt de constructie met het isolatiemateriaal gecombineerd, waardoor een sterk, efficiënt en licht bouwelement ontstaat. Ook de vondst van Bouwbedrijf De Boer uit Kantens werd onder de aandacht gebracht: een lichtgewicht schoorsteen die veel veiliger is ten tijde van aardbevingen.

Innovatieve ondernemers
Verhagen is zeer onder de indruk van de vindingrijkheid van de ondernemers. “Groningen zal een zeer dankbaar speelveld worden voor het testen en in de praktijk brengen van bevingsbestendige bouw. De regio zal daarmee ook een voorbeeld worden voor buitenlandse partijen, die al interesse beginnen te tonen in deze Groningse innovaties.”

Bekijk hier het item van RTV Noord >>

Lees hier het artikel van Bouwend Nederland >>

 

Back To Top